Czech Night 2

A sme zase zpatky u vzpominkoveho vecera! Celkem se nam tahle tradice zacina libit a urcite ji budem v budoucnu opakovat. Tak si pojdte precist jak sme na rodnou hroudu vzpominali tentokrat a rozhodne ve velkem stylu 🙂


V hlave sem mel uz delsi dobu celkem dobrej napad a akorat sem musel cekat az nam dorazi mixer a hlavne nase specialni cukriky. A protoze Australska posta je minimalne z poloviny slozena z trenovanych simpanzu (to jsou ty rychlejsi a schopnejsi pracovnici) tak jsem si pockal pekelne dlouho. Rade jsem navrhnul, ze ja pro tentokrat vyberu jidlo a ona bude mit nastarosti vyber filmu.

01
Na zacatku to byl klidny a harmonicky par…

No z predchozich radku je jasny, ze sem chtel delat neco sladkyho a protoze od detstvi miluju makovy veci tak jsme s Radou zkusili upect tradicni ceske buchty! A protoze nerad diskriminuju ruzne chute/naplne tak jsem se rozhod, ze to buchty musi byt v plne parade a takze hezky s makem, tvaruzkem a povidlickama. No jo! Jenze jak na povidla? Australsky povidla sou vzhuru nohama, klasickej ceskej tvaroh neni jinde ve svete k sehnani a umlyt mak bez mlynku je taky docela vyzva pro vynalezave a otrle. Jenze to bych to nebyl ja a moje napady a hlavne zivot ve stylu pokus-omyl.
Takze je tu den D a Rada jeste porad nevi. Prozrazuju ji muj napad a nadseni nezna mezi! Cely den nam vlastne probehne krasne, dobre pocasi, sezenem vsechny ingredience a jeste navrch lahev vina. Papirove jsme tedy pripraveni na vsechno a jde se do akce!

01
Akce v pravem slova smyslu!

A protoze mam plnou duveru v nase zlate ceske rucicky a nas novy mixer tak to vezmem rovnou zvostra a misto mouky kupujem hezky psenici v prirodni forme – pro mene chapave – psenicna zrna. No pojdme na to! Ve spizi mame zalozni mouku, ze ktere pecem pro zbyle osazenstvo domu (pro sebe pecem z kokosove mouky – ano, ano musim mit dycky neco specialniho….), takze jsme o neco klidnejsi. Plan “Domaci cerstva celozrnna mouka” muze smele zacit. Odhadujem mnozstvi pro nas 2, protoze recepty vetsinou byvaji dimenzovane pro armadni pluk nebo celou nenasytnou rodinu a s velkym napetim davame mouku do mixeru. VZUUUUUUUUUUUUUUUUUUUM! RATATATATATA!

01

Zrnicka litaj, rachot jak kdyz vas nekdo mlati psenicnym bicem a v mixeru se neco deje. Pro skeptickem vypnuti mixeru zkoumame mouku a zjistujem, ze jako dobryyy! Je to poctiva celozrnka, ale to my berem. Hladka mouka je pro slecinky a bezzube duchodce!

01

01

Pridavame drozdi a Rada to bere poctive do ruky, ze nam vypracuje testicko. Pojd mi bejby! Ze zacatku je trochu stydliva, ale pak se do toho opre a uz to jde poradne. Testo proste potrebuje teplo, lasku a kus prace 🙂

Testo tedy zpracovano a ted to bude v rukach drozdoveho boha. Bohuzel vime, ze v Australii testo kyne ponekud divne – od vice lidi jsme uz slyseli o pomalejsim a nestabilnim kynuti. Mame tedy trochu obavy, ale vira v lepkovou erekci je silna a proste se nam to nemuze prece pokazit! Prece neskoncime u obyc hladky mouky, to by byla potupa! Pfffft. Testo teda mame zadelano takze berem kola a jedem se projet a koupit vino.
Jsme zpet a nedockavost sili! Bude nakynuto? No, nic moc teda! Ve snaze to zachranit pridavame drozdi a trochu mouky a hlavne davame testo na teplejsi misto.

01

Zatimco testo vstupuje do druheho kola tak my jdem na jinou ligu. Ja, mixer a hrnek maku. Je to ponekud rozdil oproti stare skole, kde sem 20 minut funel u mlynku. Tady zmacknu tlacitko a zvedave cumim.. Teda koukam… Holt doba postoupila. Mak umlety a ted ho ochutit – jedeme podle klasickych receptu, ale nejsem uplne spokojenej s vysledkem, citim z toho moc rumu! Ja snad nejsem Korenek! Rada je spokojena a ja si rikam, ze po upeceni to bude fpohode. Tvarohova napln je v rukach Radi, protoze to je jeji favorit, takze se do toho radeji moc nepletu a jdu se soustredit na moji posledni mixerovou bitvu, ale pred tim jeste musim vyvalet testo.

01

01

No a protoze Australani se radeji valej na plazi nez ze by valeli testo, tak nemame valecek v kuchyni, ktera je jinak vybavena velmi dobre. Ale mame lahev vina! A nutno poznamenat, ze vino neni klasicke cervene ale portske a to teda ma znatelne silnejsi nastup a pije se to mnohem rychlej nez klasika. Pfuuuu! Beru to do ruky a vyvaluju epesni placky. Kdyby bylo zapotrebi tak to vyvalim i brckem, proste nase odhodlani dokoncit tenhle epicky ukol se zvysuje s kazdym uspesnym krokem.
Na chvili nas zpomali debata na tema velikost buchet a cim budem vykrajovat, ale vitezi kompromis a samozrejme metoda pokus-omyl. Takze mame vyvaleno, vykrojeno a ted to zkusit ubalit! S testem se pracuje skvele, nelepi se na prsty, ale lepi se jenom k sobe, takze neni problem vypracovavat symetricke kousky. Holt to mame asi v genech no..
Pekac uz je pripravenej a ceka na svoje buchticky 🙂 V pravo muzete videt prvni nas exemplar, proste takovej bóbik! Jinak receno:
Tomino a jeho prvni buchta…

01

01

Takze pouvidla! Moje chlapska a vulkanska logika jasne rika, ze pouvidla sou ze svestek. Cerstvy svestky nemam takze pouziju suseny. To by melo fungovat, ne? Davam ty projimave bobiky do mixeru, pridavam vodu, anyz a skorici a pojdme.. Chvili laboruju s hustotou a po par minutach uz to vypada kremove. Chutovy test?
Lahudka! S Radou jsme oba prekvapeni a nase nadseni a promile nezna mezi. Tak ted uz jenom sebe a buchty zmatlat dohromady.

Vlevo muzete videt, ze i mistr(yne) se nekdy utne a tohle je proste bojove poskozeni. Povidla nam tak chutnaj, ze to do sebe hrnem az to Rade ucakne na pantofli. Jeste ze to nebyl jeji milovany tvaroh, to by asi zahrmelo 🙂

01

Plnime buchtomety a prichazi I napad michat mixy naplni coz se ve finale jevi jako zajimava alternativa. No a mame nabuchtovano a ted prijde velke dramaticke finale, protoze trouba.. Ne ja nebo Rada trouba, ale nase trouba. Je to tak trochu nepredvidatelna mrcha, pece jenom vrchnim grilem a to je proste riskantni a hlavne clovek fakt nevi. V dobre nadeji davame pekac dovnitr, pripijime si na nas a nase deticky a jdem cekat na gauc. No a tady je vysledek mladezi:

01

No neni to nadhera? Ted uz samozrejme je otazka jak to bude chutnat! Berem pekac a jdem na gauc. Na me je to moc horky, ale Rada jde do toho a vypada moooc spokojene! Pomalu zacinam taky ochutnavat a za chvili oba pomlaskavame a radostne vymenujem nazory na naplne 🙂 Jinak se obyvakem nesou zvuky mlaskani, srkani a hlavne pocit dobre odvedene prace. Zbyvaji jen asi 4 buchty a Tomino je tam prece nenecha do rana! To by je moch snist nekdo jinej, pffff. Dodelavam je a I sebe. Je to jasnej zabijak, ale proste vim, ze kdybych to moch udelat znova, tak to udelam uplne stejne 🙂

01

Jeste dodam, ze celemu memu smelemu planu ohledne buchet predchazel poradny pripravny plan a procitani vsech moznych receptu nasich babicek, prababicek a jinych predku, kteri meli radi mak a buchty 🙂 Co se teoreticke casti planu jsem mel vsechno temer dokonale pripravene a nastudovane.
Navic sem si uvedomil, ze pro tentokrat je to “trochu” jinak a ze mam mnohem vetsi radost a pozitek ze samotne “cesty” a ne z cile. Nezalezi mi ani tak jestli buchty budou makovy nebo takovy, ale maximalne si uzivam cely ten den a hlavne cely ten nas pokus. Spousta srandy, zkouseni novych veci a hlavne velke neznamo u spousty postupu a napadu. Uzivam si spolecnost Radi, hezky pocasi a neresim nejaky prkotiny, ze musim zitra do prace nebo cokoliv podobneho. Proste zijem v pritomnem okamziku a ne za 5 minut nebo zitra!

01

Jdeme na film a Rada tentokrat vybrala Pod Jezevci skalou. Na tuhle serii filmu mam od detstvi zajimavy vzpominky, protoze si matne pamatuju, ze jeden z tehle filmu mi zpusobil luxusni strach a nocni mury. No to bych to byl ale buchta kdyby se to opakovalo ze jo.. Poustime a hezkou zabavu. Po cca 20 minutach ale nastava problem. Ono pit vino, jist buchty s povidlama a zapijem to mlikem… Ne neee, nebojte se, neskoncilo to pruserem, ale proste a regulerne sem to zadrel. Po 30ti minutach uz sem byl uplne tuhej a film sme musli vypnout a jit na kute. Film jsme dokoukali za par dni a moc hezky sme u nej vzpominali na nas vylet na Sumavu a dalsi hezke ceske lokality, kam sme radi jezdili na vylety.

01

No a muj oralni prujem je pomale, ale jiste u konce. Ano, mame radi vareni a o to vic si uzivame, kdyz delame neco specialniho a hlavne kdyz zkousime neco noveho. Pro nekoho je par buchet na svacinu mozna tak kazdodenni stereotyp, ale ja nikdy buchty sam neupek a natoz aby sme to cele zvladli od uplneho zacatku jako je vlastni mouka, povidla atd. Sem na nas pekelne hrdej a celkove sam sebe prekvapuju, jak tady cas od casu udrzujem cesky odkaz. Takze tak! Priste to bude obracene, ja vybiram film a Rada vybira jidlo 🙂

Diky za pozornost a uzivejte zivota naplno! Nikdy nevite, kterej pekac buchet bude ten posledni!

01

PS Na dosti fotkach mame mezi zuby mak, coz je naprosto v poradku!

3 Responses to Czech Night 2

  1. Andy aka Hownival says:

    Nazdarek, tak drepim v praci a procitam si vas blog, na zaklade mailove prudy :). Docela me prekvapilo, ze uz na prvnich fotkach se tvarite, jako byste uz toho maku zkonzumovali “az moc”, ale to bude tim, ze sem nepochopil co jsou ty vase cukriky (nebo cukrbliky? :)).

    Je pravda, ze bych tu buchty asi taky nezral nebo je alespon nevyhledaval, ale kdybych byl na opacnym konci zemekoule, tak by se mi taky zastesklo.

    No a s tou hrdosti za dobre odvedenou praci… Tomu naprosto rozumim, pamatuju si, jak jsem v 25ti letech ohral svoji prvni polivku z pytliku :)). Jako by se protrhly stavidla… :)).

    Zdravím pratele v case – Dr. Andy “Emmet” J.

  2. Mike says:

    Hello Tome a Rado,
    web sleduju jak to jde. Diky za pohodu, ktera z vetsiny clanku vyzaruje.
    Ze to lidi ctou a nereaguji je normalni, vim to podle sebe. Vetsinou se az na Housce (tj. louceni se sezonou) dovim, kdo vsechno cte muj web (a pritom se mnou nikde nebyl…).
    Jinak letos jsme cykloturistickou sezonu natahli na doraz pridanou akci v Hornim Bavorsku (oblast Garmisch – Partenkirchen a Fussen s Neuschwansteinem). Krasne jsme tam 4 dny pojezdili a domu jsme se vratili v noci z utery na stredu 8./9.10. Hned 10.10. tam zacalo snezit. V patek 11.10. rano tam meli kalamitu a 20 cm snehu!!! To jsme fakt meli kliku!
    Ted uzivam domova. Ahoj do Perthu!
    Michal

  3. Jana says:

    Ahoj pekari,

    klobouk dolu pred tou objevitelskou cestou k plnemu pekaci buchet! Tak alespon cesky Honza uz nemusi mit ranecek buchet od maminky a zvladne to v daleke cizine sam s pomoci spanile vily! Fak dobry, hlavne ta mouka a ta povidla. Priste pridejte k drozdi trochu cukru a buchty potrete olejem nebo maslem, aby se nelepily(pokud jste tak ucinilli, tak se omlouuvam za chytraceni). Jinak opakuji po jinych, diky za tu slunecnou pohodu.
    mama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *